Måltidspedagogik

Lärandet om och med mat och måltider

Måltider på Kalinan

Måltider på Kalinan

På Kalinan värnar vi om både miljön och hälsan. Därför väljer vi att äta mer vegetariskt KRAV/EKO- märkt samt MSC. Vi lägger stor kärlek på maten och väljer näringsberikade råvaror som gynnar vår livskvalite. På Kalinan har vi ett eget tillagningskök samt en anställd kock. Kalinans viktiga märkningar:

  • KRAV– Mat som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser.
  • EKO (ekologiskt)- Produktion utan kemiska bekämpningsmedel, djuret får giftfritt foder, vara utomhus och utlopp för sina naturliga beteenden.
  • MSC– Belönar hållbara fångstmetoder. Bidrar till sundare hav.

Vi på Kalinan erbjuder barn som har fyllt 5 att vara delaktiga i matlagningen med vår egen kock. Då får barnen knåda, dela, skära, blanda, hacka och lära sig samarbeta, turtagning, att kunna lyssna och kommunicera samt utbyta erfarenheter. Genom att barnen samarbetar med personalen i förskolans kök får de en inblick i olika processer i köket. Det är viktigt att barnen får en förståelse för vad kocken gör i köket och att förskolan tar tillvara på möjligheten att använda köket som en lärmiljö för barnen. Med ett helhetsperspektiv på mat och måltider är det enkelt att integrera Läroplanens mål, exempelvis språk, motorikträning, matematik samt naturvetenskap. Hållbart lärande genom måltidspedagogiken grundläggs en god hälsa och hållbara matvanor i tidiga år vilket är angeläget i en likvärdig förskola. Kunskap kring kretslopp och återvinning följer också med på ett självklart sätt.

Delaktiga och kompetenta barn

 Måltidspedagogiken är inte bara en pedagogik som lär barnen pröva nya maträtter utan ett förhållningssätt som ökar barn inflytande, delaktighet och kännedom. Barnens möjlighet att delta i demokratiska processer ökar. Att servera maten i en buffé är ett sätt att göra barnen delaktiga. Barnen tar själva till sig av det de vill äta och pedagogerna finns med som stöd och inspirerar till att våga smaka. Det är viktigt att vara medveten om att barn, som alla människor har rätt till egen smak, vuxna uppskattar inte heller alla smaker. Inget barn ska uppleva eller känna press kring måltid.

Ladda gärna ner råden bra måltider i förskolan eller beställ skriften i tryck format i livsmedelsverkets webbutik.

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/bra-maltider-i-forskolan.pdf

Visste du att….

Potatisen är handskalad

Till alla måltider erbjuds alltid grönsaker

Maten lagas på riktigt smör

Juicen är färskpressad

Muslin är hemmagjord

Ekologiskt/närproducerad mat serveras i möjligaste mån

Frukt serveras från vår egen trädgård under sommar och hösten

Ingen rödlistad fisk